21. yüzyılın ayıbı ‘Hocalı'

21. yüzyılın ayıbı ‘Hocalı

KÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamit Pehlivanlı, Hocalı katliamının 21. Yüzyılın ayıbı olduğunu söyledi. Pehlivanlı, ermeni askerlerinin silahsız sivil halka karşı düzenledikleri saldırıların şüphesiz çok büyük bir insanlık ayıbı olduğunu bildirdi.

SİLAHSIZ HALKA SALDIRI

Azerbaycan`ın Karabağ Bölgesi Hocalı kasabasında 1992 yılında Ermeniler tarafından gerçekleştirilen ve 613 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan `Hocalı Katliamı` Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerle bir kez daha anıldı. KÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamit Pehlivanlı, 1992 yılının Şubat ayında Azerbaycan`ın Hocalı kentine saldıran Ermeni askerlerinin silahsız sivil halka karşı düzenledikleri saldırıların şüphesiz çok büyük bir insanlık ayıbı olduğunu belirterek, katliamın 21. yüzyılın ayıbı olduğunu söyledi.

 

KATLİAM YAPILDI

Pehlivanlı, “Hocalı`da sadece Azerbaycan Türkleri değil, aynı zamanda diğer Türk ve Müslüman unsurlar da katledilmiştir. Bu vahşeti yapanlar suçlarını övünçle itiraf etmelerine rağmen uluslar arası arenada hiçbir ceza almamış, hiçbir ülkeden çeşitli yaptırım kararları ile karşı karşıya kalmamışlardır. Ermeniler tarihin her döneminde emperyalistler tarafından kullanılmış ve makus kaderlerine terk edilmişlerdir. Ermeniler tarihin her döneminde emperyalistler tarafından kullanılmış ve makus kaderlerine terk edilmişlerdir” dedi.

 

STRATEJİK BİR BÖLGE

Hocalı katliamı hakkında bilgiler veren Pehlivanlı, “Ermeni güçlerinin 1991`in sonlarına doğru ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometre karelik alana sahip, 2 bin 605 ailenin, toplam 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir kasabaydı. Aralık 1991`de Karabağ`ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini işgal eden Ermenilerin bir sonraki hedefi, bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Hocalı`yı ele geçirmekti”

 

BAĞLANTILARINI KESTİLER

“Hocalı`nın etrafındaki bütün köy ve yolları tek tek ele geçiren Ermeni güçleri, kasabanın diğer illerle karayolu bağlantısını kesti.

Hocalı`nın diğer bölgelerle tek ulaşım bağlantısı olan helikopter ulaşımı, 28 Ocak 1992`de, Şuşa Ağdam seferini yapan helikopterin Ermeniler tarafından vurulmasıyla ortadan kalktı. Bu olayda, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 44 sivil hayatını kaybetti.”

 

ENERJİSİ YOK EDİLDİ

“Ocak ayının başlarından itibaren elektrik enerjisi de kesilen Hocalı`nın savunması, sadece hafif silahlarla silahlanmış yerel savunma güçleri ve az sayıdaki milli ordu askerlerinden ibaretti. 25 Şubat 1992`den itibaren Hocalı`ya saldırıya başlayan Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet Ordusu 366. Zırhlı Alayı`nın bütün araçlarını kullanarak, şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek olan "Hocalı Katliamı" yaşandı.”

 

613 AZERİ KATLEDİLDİ

“Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı`nda savunmasız durumdaki 106`sı kadın, 83`ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150`sinden haber alınamadı. Esirler yıllarca uluslararası kurumlardan gizli olarak köle gibi çalıştırıldı” diye konuştu.

 

 

İKİ DEVLET TEK MİLLET

TÜRKAV Kırıkkale Şube Başkanı Bülent Bozkurt ise, “25-26 şubat tarihinde Hocalı, ermeni azgınlığının ve acımasızlığının iğrenç yüzüyle karşılaşmış, 106 sı kadın, 63`ü çocuk, 70 ten fazlası yaşlı olmak üzere 613 kardeşimiz hunharca ve alçakça şehit edilmiştir. Hocalı katliamı Türk Milletine karşı işlenmiş bir insanlık suçudur. Unutulmasın ki tek millet 2 devlet olduğumuz Azerbaycan Cumhuriyetinin esaret altında bulunan vatan parçasına kavuşması vazgeçilmez ve yeri doldurulamaz bir gereklilik ve zorunluluktur” dedi.



1

Uyuşturucu Operasyonunda 1 Kişi Tutuklandı

2

15 Yıllık Mücadelede Mutlu Son

3

Yeni Sanayi Sitesi Şubat Ayında İhaleye Çıkıyor

4

SAYGILI; İLK ÖNCELİĞİMİZ KIRIKKALELİ GENÇLERİMİZ OLACAK

5

SAYGILI"350 KM ALT YAPI YENİLEDİK"

6

Aydın "Kırıkkale'nin Öğretmen Açığı Yok"

7

PEHLİVANLI’DAN KÜLTÜR VE SANAT ZİYAFETİ